Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Buday Ádám fotóblogja Apró-cseprő…

2008. november 9.

Nyálkagombákombák

A korábban a gombák országába sorolt nyálkagombák (Myxomycota) az újabb rendszertani besorolás szerint a Protozoák országába tartoznak.
Testük egysejtű, csak sejthártyával határolt sokmagvú plazmatömeg (=plazmodium), sejtfaluk csak a spóráknak van, ez cellulóztartalmú.
Általában nedves helyeken ill. időszakban bukkanhatunk rájuk, főleg kora tavasszal és késő ősszel kerülnek szem elé, jellemzően valamilyen szerves anyag felületén (korhadó fatuskó, avar, stb.).
Heterotrófok, főként baktériumokat kebeleznek be, de táplálkozhatnak vízben oldott szerves anyagokkal is (ozmotróf táplálkozás). Amőboid mozgásra képesek.
Mintegy 600 fajuk közül Magyaroszágon több, mint 100 fajuk fordul elő.

Húsvörös nyálkagomba – Lycogala epidendrum
Arcyria sp. – Nyálkagomba széteső telepe
Húsvörös nyálkagomba – Lycogala epidendrum
?
Physarum-faj
?
Pihe nyálkagomba (Stemonitis fusca) bükkfatörzsön Pihe nyálkagomba (Stemonitis fusca) bükkfatörzsön Nyálkagomba plazmodium a Karas-folyó szurdokvölgyében, 2010

3 hozzászólás »

 1. Szia Ádám! Véletlenül vetődtem el a bologodra. Szép fotók. Egy elírást észrevettem.
  A Tremella fajok az Agaricomycotina kládba tartoznak a bazídiumosgombák között. Nem nyálkagombák, még ha fiatalon hasonlítanak is egy kissé rájuk. (A fiatal Tremella mesenterica kicsit hasonlíthat egy megtermett telep Fuligo septica-hoz (Cservirág),ami egy nyálkagomba.

  Hozzászólás Szerző: Pálinkó Dániel — 2008. december 10. @ 05:13

 2. Ez egy építő hozzászólás, nem kellett volna válaszolni? Nem tudom, hogy igaza van-e, de akkor is… Amúgy nem találom az orosz hozzászólást.

  Hozzászólás Szerző: havassy — 2009. május 25. @ 19:20

 3. De, meg is csináltam a javítást annak idején, csak nem lett publikussá téve…
  Most viszont van egy új kép is.

  Hozzászólás Szerző: sirbuday — 2009. július 8. @ 09:35

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress