Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Buday Ádám fotóblogja Apró-cseprő…

2008. október 4.

Juhsajt by Albánia

Filed under: Állatok,Pentax K20D,Story — Címkék: , , , — sirbuday @ 14:15

Nos a juhsajt kiindulási állapota a juh. Legalábbis Albániában még biztosan. A hatalmas hegyi réten, ahol több napot sátoroztunk, volt a pásztorok szállása egy jól védhető (farkasok!) részen.
A birkákat minden reggel megfejték, majd kihajtották őket a rétre legelni, ahonnan csak estefelé tértek vissza. A gyapjuk a magyarországi viszonyokhoz képest sokkal tisztább, már-már hófehér, a hegyoldalról nézve mint fehér gombócok bóklásztak a sátraink körül, ha aznapi útjuk arra vezetett. A legerősebb kos színes szalaggal volt megkülönböztetve 🙂

A tejet nagy edényekbe gyűjtötték, majd oltószerrel keverték össze és felmelegítették. A meleg tej egyészen csodálatos ízű volt – egyáltalán nem volt birkaszaga vagy íze. Ezt a pásztorok is itták, de nyilván nem tudnak napi több 10 liternyit meginni, így a feleslegből sajtot készítenek. A megaludt, majd leszűrt tejfehérje takarosan megkötött hófehér kendőkben száradt az egyik kalyiba gerendáira akasztva.

A kiszáradt, szikkadt sajtok egy részét erősen besózták, ezek hátul, egy nejlonnal bélelt ládában sós lében áztak, a többség – natúr formában csak egy csipetnyi sót kapott a tetejére, és a szabad levegőn száradt polcokon. (Erről a szürkés sóról eleinte azt hittük, koszos a sajt, de a pásztoroknak már lehetett némi tapasztalatuk, mert azonnal mondták, hogy az só…) Természetesen kaptunk kóstolót – és bár nagyon tartottunk valami betegségtől – de elfogadtuk. Én ittam a tejből is, ettem mindkét sajtból, de még csak hasmenésem sem lett. Végül annyira felbátorodtunk, hogy két egész sajtot is vettünk, (érzésre olyan két kiló körüliek lehettek és 2 euróba került egy darab), ami kellemesen változatossá tette a konzervre illetve zacskós szárított kajákra beállított étrendünket.

És végül vendéglátóinkról néhány kép (a kisfiú az egyik pásztor unokája, aki csak a nyári szünetet tölti itt):

5 hozzászólás »

 1. Navégre … !

  Hozzászólás Szerző: havassy — 2008. október 6. @ 20:24

 2. Mitől tisztább a gyapjuk (vagy a magyar birkák miért olyan mocskosak?) Skóciában is hasonlóan fehérek, tiszták voltak a juhok, ott azt gondoltuk, hogy a sok eső miatt.

  Hozzászólás Szerző: Ági — 2008. október 9. @ 12:37

 3. Szerintem egyszerűen a levegő sokkal tisztább.

  Hozzászólás Szerző: sirbuday — 2008. október 25. @ 08:03

 4. …” A birkákat minden reggel megfejték “…ez nagyon vicces, 🙂 ,hogy sikerult ez nekik? A birka az a himnemu barany ,ha felno es ivarerett akkor kosnak nevezzuk ! A nostenyeket iuhoknak nevezzuk, es ok ellenek baranyokat es adnak tejet ! 🙂

  Hozzászólás Szerző: zoli — 2010. május 27. @ 02:01

 5. …juh ,a nosteny,mely tejet ad …bocsi,elozo elirasomert es ekezetek hianyaert !

  Hozzászólás Szerző: zoli — 2010. május 27. @ 02:05

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress