Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Buday Ádám fotóblogja Apró-cseprő…

2008. augusztus 5.

Apollólepke – Parnassius apollo

Az Apolló-lepkék igazi jégkorszaki maradványfajok, a nemzetség elterjedésének súlypontja Belső-Ázsia száraz magashegységeire (Himalája, Tien-San, Tibet) esik, a mintegy ötven faj több száz alfaját írták már le.
A Kárpát medencében mindössze két fajuk, az Apolló-lepke, és a kis Apolló-lepke fordul elő.
Az Apolló lepkékre a nagyfelületű, lekerekített, merev szárnyak jellemzőek, röptük vitorlázó, a merev szárnyak miatt a többi nappali lepkéhez képest zajosabb, zizegősebb.
A szárnyak gyengén pikkelyezettek, a szegélyeken áttetszőek. A nőstény lepkéken a hímekkel való párzás után megszilárduló párzótok (sphragis) található, ami megakadályozza a további párzást egy másik hímmel, mintegy biológiai erényövként funkcionál.

Az Apolló-lepke csupán a szomszédos országok magashegységeiben (Alpok, Kárpátok) fordul elő, mindenhol szigorú védelem alatt áll, a kis Apolló-lepke szélesebb elterjedésű és jóval gyakoribb faj.
Az Apolló lepke hernyójának tápnövényei kizárólag varjúháj (Sedum) fajok, elsősorban a fehér varjúháj; míg a kis Apolló-lepke keltikefajokon (Corydalis) fejlődik.

Apolló lepke – Parnassius apollo Apolló lepke – Parnassius apollo Apolló lepke – Parnassius apollo
Apolló lepke – Parnassius apollo Kis Apolló lepke – Parnassius mnemosyne

2 hozzászólás »

  1. Nagyon szépek a képek! Ezek szerint M.o-n csak Kis Ap Lep van? Ma csomót láttam a környéken, volt egy olyan példány is, ami nagyon hasonló mintázatú volt, de a törtfehér alapszín helyett inkább kékes volt. Az mi lehetett?

    Hozzászólás Szerző: nagyezerjófű — 2009. május 10. @ 18:47

  2. Kékes? Kicsit szürkésebb lehet, vagy úgy tört a fény a szárnyon, hogy kékesnek látszott…
    Szóval igen, a mai Magyarország területén biztosan nincs tenyésző populáció, de a nyugati határszélen Ausztria felől elméletileg megjelenhet.

    Hozzászólás Szerző: sirbuday — 2009. május 19. @ 17:08

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress