Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Buday Ádám fotóblogja Apró-cseprő…

2009. június 7.

Orrszarvúbogár – Oryctes nasicornis

Hím orrszarvúbogár Orrszarvúbogár szemből

A kifejlett bogár 25-45 mm hosszú, csak a hímek fején található szarv, a nőstények szarvatlanok.
A lárvák elpusztult, korhadó tölgyfákban, azok tuskóiban 4-5 évig fejlődnek, akár 10-11 centisre is megnőhetnek. Az orrszarvú bogár megritkulása az idős, háborítatlan tölgyesek megfogyatkozásának köszönhető, mivel egyre kevesebb az olyan erdő, ahol az idős fák lábon halnak meg, korhadó faanyaguk pedig az erdőben marad.
Az orrszarvú bogár eredeti élőhelyén kívül sokfelé előfordul, főként kertészetek komposzthalmaiban, fűrésztelepek felhalmozott, nedves, korhadó faanyagában vagy akár kerti-erdei fabútorok faanyagában is megtelepedhet, a tölgyön kívül más fafajokban is képes kifejlődni.

A kifejlett bogár éjjel aktív, fényre is repül, így a városokban is találkozhatunk vele.
Védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Frissítés: Legnagyobb darazsunk, az óriás tőrösdarázs főként orrszarvú- és a nagy szarvasbogár lárváiban fejlődik, a kifejlett darazsak a lárvákat rejtő öreg tuskó vagy komposzthalom környékén röpködnek, a darazsak méretük alapján könnyen azonosíthatóak.

51 hozzászólás »

  1. Mai napon gyermekeim találtak egy gyönyörű kifejlett példányt.Nem repült el.befogtuk és sikerült lefényképeznem!,fotósuliba járok és szép anyag lesz.Miután lencsevégre kaptam az elöször óriás cserebogárnak vélt szépséget :), elengedtük.Tuja közelében találták a gyerekek…

    Hozzászólás Szerző: Ibrama — 2017. július 14. @ 21:44

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress