Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Buday Ádám fotóblogja Apró-cseprő…

2008. szeptember 27.

Elzárjuk a vizet… 2008.

Filed under: Állatok,Fekete-fehér,Makrók,Növények,Pentax K20D,Story,Tájkép — Címkék: , — sirbuday @ 16:41

A vizet el kell zárni egy nyaralóban – ehhez nem fér kétség – és ha ezt össze lehet kötni egy kis hajnali fotózással az igazán nagyszerű. Az víz elzárásával csak egyre kell ügyelni: az időzítésre, mert a túlságosan sebtében végzett munkával megfosztjuk magunkat némely civilizációs vívmánytól, úgymint a délelőtti teavíz és a vízöblítéses wc.
Jómagam már másodszor megyek le Zsolttal elzárni a vizet Szigligetre – neki ott némely érdekeltségei vannak, és útközben fotózással ütjük el a szabad óráinkat. Idén Ritz kartárs is velünk tartott, ami csokoládéja (képet lásd alább), és feledhetetlen poénjai miatt (ezekre most nem emlékszem) jó döntésnek bizonyult.
Tavaly a szigligeti várból remek, azaz megfelelően ködös panorámánk volt, idén viszont megette a fene az egészet, olyan szél volt, hogy nemhogy a ködöt és párát, de minket is majd lefújt a várból. Panoráma híján makrókkal és egyéb marhaságokkal múlattuk az időt, én például a szőnyeg rojtjait és a lámpát fotóztam – a többiek gúnyos megjegyzései közepette.

Késő este a kies Balaton parton sétálgattunk, majd DZs mutatott be néhány feledhetetlen szabadgyakorlatot, amit 30 másodperces expóval sikerült is megörökítenem, ez lett a nap fénypontja (vagy csíkja?) Később néhány pohár pálinka után bevallotta, hogy kiskorában szeretett volna a Balett Intézetbe felvételizni, de eltanácsolták – persze akkor még nem láthatták ezeket a páratlan mozdulatokat és fényképeket 🙂 .
Figyelem: ha ezek a mondatok holnapra eltűnnek innen, akkor DZs megfenyegetett, vagy más erőszakos módon befolyásolt!

Másnap reggel útbaejtettük a szentbékkálai Kőtengert és utána az egyik kedves ciklámenes völgyünket a Bakonyban. Pár zuzmó a Kőtenger köveiről:

Ritz Gábor étcsokijának egy kockája – olyan jól nézett ki, hogy le is fényképeztem. Na és persze finom is volt.

Már elkezdődött a nádvágás is:

Néhány moha, páfrány és futrinka a Bakonyból. Olyan hideg volt, hogy még a futrinkák is egy helyben álltak, pedig ez nekik nem szokásuk…

Néhány tavalyi kép:

2008. július 21.

Vihar után

Filed under: Fekete-fehér,Pentax K20D — sirbuday @ 09:08

2008. május 12.

Régi képek

Filed under: Archaikus technikák,Fekete-fehér — Címkék: , — sirbuday @ 00:39

Fantasztikusak a régi fényképek, 110-120 évvel ezelőtt készültek, remek felbontással és élességgel. 2 évvel ezelőtt vettem pár darabot, csak portrék, főleg vizitkártya és kabinetkép méretűek. Néha előveszem őket, mert egyszerűen jó nézegetni a régi arcokat, frizurákat, bajuszokat, ruhákat. A sok-sok régi fényképész (elnyert kitüntetésekkel a hároldalon), és az egész akkori fotós szakma benne van ezekben a képekben.

További képek

2008. február 5.

Erőmű

Filed under: Fekete-fehér,Formák — sirbuday @ 23:02

2007. december 12.

Salátaboglárka

Filed under: Fekete-fehér,Formák,Pentax K10D — Címkék: , — sirbuday @ 18:41

Salátaboglárka

2007. november 25.

Téli Mátra

Filed under: Fekete-fehér,Tájkép — Címkék: — sirbuday @ 20:43

Téli Mátra

Törökország 2002

Filed under: Fekete-fehér,Utazás — Címkék: — sirbuday @ 20:39

Törökország 2002

2007. november 20.

Gergő tanulmányoz

Filed under: Fekete-fehér,Gergő — Címkék: , , — sirbuday @ 21:48

Gergő tanulmányoz

Contax G2 + Zeiss 2/35 Planar, Fuji Neopan 400
Budapest, Millenáris 2006

2007. november 7.

Jeti büfé

Filed under: Fekete-fehér,Utazás — sirbuday @ 21:53

Jetibüfé

Egyik állandó állomásommá vált a Mátrában a Jeti-büfé felkeresése, sajnos régóta “technikai okok miatt” zárva tart. A Kékestetőről jövet a buszmegállótól még 15-20 percet kellett gyalogolni ide, de megérte, mert nagyon finom csülkös bablevesük és betyárpecsenyéjük volt, a hangulat pedig amolyan falusi kiskocsmás volt. Mindig volt bent vendég – vagy ismerős, gyakran turisták vagy párok, mint mi is keresték fel és a buszra várva, télen a kályha mellett lehettett elütni az időt.
Sajnos már nem üzemel, mindig lesem a busz ablakából, tecnikai okok miatt. Ez vajon mit jelent vagy 3 éve?

Mátraháza, 2004 Contax G2, Zeiss T* Planar 2/35, f2, Fuji Neopan 400

Powered by WordPress