Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Buday Ádám fotóblogja Apró-cseprő…

2018. augusztus 10.

Lagoa do Fogo

Filed under: Nincs kategorizálva,Tájkép,Utazás — Címkék: , , , , — sirbuday @ 23:14

Lagoa do Fogo – © Buday Ádám 2018

Lagoa do Fogo © Buday Ádám 2018

Lagoa do Fogo – © Buday Ádám 2018

Sao Miguel talán legszebb krátertava a Lagoa do Fogó (Tűztó). A meredek ösvényen alig negyed óra alatt kényelmesen le lehet érni a vízhez, üldögélni egy darabig vagy továbbsétálni a parton. A mindenhol tömegesen látható, nálunk igen ritka (unikális) királyharaszt (Osmunda regalis) látványát nem tudtam megszokni… A visszamászás kicsit hosszabb időt vesz igénybe, de nem megoldhatatlan 🙂 Az ösvény mellett több endemikus növényt is meg lehet találni (pl. azori borostyán – Hedera azorica, azori áfonya – Vaccinium cylindraceum, azori babér – Laurus azorica).  Az utolsó képen a felérkezés utáni állapotunk látható hátizsákok nélkül.

2018. július 21.

Hártyapáfrány – Hymenophyllum tunbrigense

Hártyapáfrány – Hymenophyllum tunbrigense, Madeira 2018

2018. június 21.

Smaragdzöld virágbogár – Eupotosia affinis

Filed under: Nincs kategorizálva — Címkék: , , — sirbuday @ 20:58

Smaragdzöld virágbogár – Eupotosia affinis

Tölgyesek jellemző, védett bogárfaja. A jóval közönségesebb rózsabogártól eltérően a kifejlett bogár virágokat nem látogat, jellemzően a lombkoronaszintben tartózkodik, esetleg fatörzseken a fák kiömlő nedvét nyalogatja. Hát-és hasoldala is egyszínű fénylő zöld, fehér foltocskák nélkül. Mérete 20-25 mm, lárvája korhadó fatuskókban fejlődik.

2018. május 1.

Karimás ezerlábú – Polydesmus complanatus

Karimás ezerlábú -Polydesmus complanatus

Karimás ezerlábú -Polydesmus complanatus

Az ezerlábúak (ikerszelvényesek) az ízeltlábúak egyik monofiletikus csoportja. Újabban a százlábúakkal együtt a soklábúak altörzsébe (Myriapoda) sorolják őket. Jellegzetességük, ami minden más ízeltlábútól különböző, hogy szelvényeik kettesével összenőttek, vagyis úgy látszik, mintha egy szelvényből 4 ízelt láb eredne.

A hazai fajok többsége hosszúkás, kör keresztmetszetű állat, a Polydesmidae család fajai azonban háti-hasi irányban lapítottak. A fajok többsége növényevő, korhadó növényi részekkel, főként avarral táplálkoznak, szerepük jelentős az erdők életében.

A nőstény karimás ezerlábú agyagból felül nyitott fészket épít, amibe az apró, fehér, gyöngyszerű petéket lerakja. Testével körbetekerve őrzi a fészket a peték kikeléséig.

2017. április 1.

Homoki seprőfű – Kochia laniflora

Kochia_laniflora_SIR_5281

Homoki seprőfű – Kochia laniflora 2016

A libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó, nem túl dekoratív növényünk. Főként nyílt homokpuszták növénye, de homoki gyomtársulásokban, utak mentén, sőt akár homokos talajú kertekben is megtalálható. Egyéves növény, magassága 15-30 cm, levelei selymes szőrűek, a virágos hajtás sűrűbben borzas.

2016. augusztus 15.

Elmúlt a nyár

Filed under: Nincs kategorizálva,Növények — Címkék: — sirbuday @ 09:16
42

Karpatos, Görögország 2015

2014. december 12.

Filed under: Nincs kategorizálva — sirbuday @ 23:57

DSCN0239

2014. június 26.

Jemeni étkek

Filed under: Nincs kategorizálva — sirbuday @ 22:03
Szállodai reggeli

Szállodai reggeli

Jemeni ebéd 1.

Jemeni ebéd 1.

Jemeni ebéd

Jemeni ebéd

Az első képen a fővárosi szállodánk reggelije, a másodikon egy ebéd részlete látható valahol még a kontinensen. A harmadik képen egy szokotrai ebéd részlete: édesburgonya, zacskóban pita, datolya, karikákra vágott banán, papaya, tonhalkonzerv, sajt, vegyes zöldségek (paradicsom, uborka, sárgarépa, káposzta,hagyma).

2013. december 3.

Tükrök

Filed under: Nincs kategorizálva — sirbuday @ 21:25

_IGP9311

Harangvirág

Filed under: Nincs kategorizálva,Növények — sirbuday @ 21:18

_IGP4779

Powered by WordPress