Buday Ádám fotóblogja Apró-cseprő…

Oldalak 1 / 11

2008. augusztus 31.

Lódarázs

Filed under: Állatok,Makrók,Pentax K20D — Címke: , , — sirbuday @ 18:59

Az egyik legnagyobb termetű darázs hazánkban. Erről, és jellegzetes színezetéről (sárga-barna, míg a rokonság sárga-fekete), hangos zúgó röptéről könnyen felismerhető.
Fészkét erdőkben, ligetes területeken elhagyott madárodukba, kivájt faüregekbe készíti, de megjelenik az ember közelében is: félreeső sufnikban, padláson is építhet fészket. A fészek pépesített farostokból (cellulózból) készül, jellegzetes gömbalakú, csíkos, belül emeletes. A lódarázs a fészke közelében nagyon támadékony, különösen nagy melegben jobb az óvatosság, kerüljük el ezeket a helyeket! A fészek bejáratánál mindig több őrszem áll lesben… A lódarázs mérge erős fájdalmat, duzzanatot okoz, több állat csípése halálos is lehet. Egy kolónia általában néhány száz darázsból áll, de találtak már 5000 egyedes családot is.
Ragadozó. Elsősorban méhféléket fogyaszt (méhesek közelében kimondottan kártékony is lehet), de más rovarokat is megtámad. Nem veti meg az édes gyümölcsöket (pl. körte, szőlő) sem.
A kolónia a megtermékenyített nőstény kivételével ősszel elpusztul, tavasszal új fészket építenek, a régit sohasem használják újra.

Nincs hozzászólás »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Oldalak 1 / 11

Powered by WordPress