Buday Ádám fotóblogja Apró-cseprő…

2017. április 13.

Pusztán egy nyúl

Filed under: Állatok — Címke: , , — sirbuday @ 10:45

SIR_6274

Mezei nyúl lapulóban

SIR_6275

Mezei nyúl

SIR_6277

Nyuszi hopp!

A békési pusztán sétálva fedeztem fel ezt a lapuló mezei nyulat, ami annyira bízott a mimikrijében, hogy egészen közel engedett, de aztán rájött, hogy lelepleződött…
A két Magyarországon őshonos nyúl közöl (a másik az üregi nyúl) ez a nagyobb testű faj, tömege akár a 7-8 kg-ot is elérheti. Fiókái nyitott szemmel és finom szőrzettel fedetten a talajfelszínen jönnek a világra, és pár órán belül már futni is tudnak, de jellemzően az anya távollétében a földhöz lapultan várakoznak. Növényevők, többnyire fűféléket és más lágyszárú növényeket, télen fák és bokrok kérgét és rügyeit, magvakat fogyasztanak. A művelt mezőgazdasági területek segítik elterjedésüket, ezek búvóhelyként és táplálékforrásként egyaránt fontosak számukra. Nem védett faj.

2017. március 31.

Eumeces fasciatus

Filed under: Állatok — Címke: , — sirbuday @ 23:02
Eumeces-fasciatus_SIR_7895

Eumeces fasciatus (five-lined skink) – juvenilis példány USA 2014

2016. december 28.

Betta

Filed under: Állatok,Formák — Címke: , — sirbuday @ 22:30
sir_5392 sir_5382

2016. december 21.

Hidra az akváriumban

Filed under: Állatok,Makrók — Címke: , — sirbuday @ 22:21

hidra

Két napja vettem észre az állatkát az akvárium egyik oldalfalán. Azóta ugyanott üldögél, és láthatóan jól érzi magát. A csalánozókra jellemző ivartalan szaporodást mutatja be éppen, ez a bimbózás: a hidra testéből egy kisebb hidra fejlődik, amely később leválik az “anyáról” és önálló életet kezd.

2016. augusztus 25.

Socotrai ásógyík – Pachycalamus brevis

Filed under: Állatok,Nikon D300s — Címke: , , — sirbuday @ 15:52

Socotrai ásógyík - Pachycalamus brevis © Buday Ádám 2014

Socotrai ásógyík – Pachycalamus brevis © Buday Ádám 2014

Socotrai ásógyík - Pachycalamus brevis © Buday Ádám 2014

Socotrai ásógyík – Pachycalamus brevis © Buday Ádám 2014

Socotrai ásógyík - Pachycalamus brevis © Buday Ádám 2014

Socotrai ásógyík – Pachycalamus brevis © Buday Ádám 2014

Az ásógyíkok féregszerű megjelenésük ellenére a gerinces állatok közé (azon belül a Pikkelyes hüllők – Squamata csoportjába) tartoznak, a gyíkokkal állnak közelebbi rokonságban. A világon kizárólag Socotra szigetén előforduló, bennszülött Pachycalamus brevis csak ritkán bukkan a szem elé, élete nagyobb részét föld alatti járataiban vagy kövek és avar alatt tölti, így populációméretéről nincsenek megbízható adatok.
Feje lapított, csökevényes szemét átlátszó hártya védi, orrnyílása hátrafelé áll, így  ásás közben sem megy bele a talaj. Külső fülnyílása is hiányzik az állatnak. Pikkelyeik nem fedik át egymást, a testén gyűrűket alkotnak – ettől első pillanatra valami nagy gyűrűsféregnek látszik 🙂 Járataikat csak ritkán, pl. nagyobb esőzéskor hagyják el, táplálékukat az alagutak ásása közben talált, illetve az abba bepottyanó férgek, rovarok, puhatestűek teszik ki.

2016. augusztus 24.

Pompás tűzféreg – Hermodice carunculata

Hermodice-carunculata_DSCN5594

Pompás tűzféreg – Hermodice carunculata © Buday Ádám 2016

Hermodice-carunculata_DSCN5593

Pompás tűzféreg – Hermodice carunculata © Buday Ádám 2016

A pompás tűzféreg a Soksertéjű gyűrűsférgek (Polychaeta) csoportjába tartozó, akár 25-30 cm-esre is megnövő tengeri gyűrűsféreg. Szelvényein egy-egy pár csonkalábat és kétoldalt csokorban álló, üvegkemény, kilőhető sertéket találunk. A megzavart állat szétnyitja a sertecsomót, ilyenkor létványosan kifehéredik. A serték könnyen belefúródnak és beletörnek az ember bőrébe is, és égő, viszkető érzést, akár több napig tartó kellemetlen és fájdalmas bőrgyulladást okoznak. A csonkalábak (parapodiumok) felső ágán találhatók a külső kopoltyúk (2. kép).  A tűzféreg többnyire dögevő,  egy-egy elpusztult nagyobb tengeri állat közelében több példány is megfigyelhető.

2016. augusztus 16.

Trachylepis socotrana (Mabuya socotrana)

Filed under: Állatok — Címke: , , , — sirbuday @ 20:50
Trachylepis socotrana - Socotra, Jemen, 2014 © Buday Ádám 2016

Trachylepis socotrana – Socotra, Jemen, 2014 © Buday Ádám 2016

Endemikus (bennszülött) faj, csak a Jemenhez tartozó Socotra, Samha, Darsa és Abd al Kuri szigeteken fordul elő. Élőhelyén nem ritka, nappal gyakran kerül szem elé a meleg sziklákon napozva.  A lakott területeken is megtalálható, csak a sivatagos részekről hiányzik. A fiatalabb egyedek egészen más mintázatúak, mintha más fajhoz tartoznának. IUCN vörös-listás faj.

2016. augusztus 11.

Sisakos sáska

Filed under: Állatok,Makrók — Címke: , , — sirbuday @ 11:11
Sisakos sáska - Acrida hungarica © Buday Ádám 2016

Sisakos sáska – Acrida hungarica © Buday Ádám 2016

A sisakos sáska testfelépítése egyedi a magyarországi sáskák között: teste és feje is erősen megnyúlt, lábai vékonyak, még a 3. lábpár sem vastagodott meg annyira, mint a többi sáskánál. Csápjai laposak, a fej felé kiszélesedőek. Szemei erősen kidülledők. Főként száraz, homokos területek lakója, megfelelő fejlődéséhez igényli az átmelegedő talajfelszínt. Ugyanabban a populációban zöld és barna színű példányai is előfordulnak. A hímek kisebbek, fürgébbek, gyakrabban repülnek. A repülő példányok eközben zörgő papírra emlékeztető hangot adnak. Csak a Kárpát-medencében fordul elő, védett faj: természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

2015. augusztus 22.

Callosamia promethea éjjeli pávaszem

Filed under: Állatok — Címke: , , , — sirbuday @ 21:14
SIR_6191

Callosamia promethea, nőstény (Alabama, USA, 2014)

Erre a dekoratív éjjeli pávaszemre (Saturniidae család) egyik délutáni sétánk alkalmával találtunk a Mobile melletti erdőben. A lepkére jellemző a nagyfokú ivari kétalakúság, a hímek nagyobbak és jóval sötétebb színezetűek, szárnyaik alakja is kicsit más. A lepkének az USA déli államaiban egy második nemzedéke is repül augusztusban, mi is így találkozhattunk ezzel a fajjal. A hernyók elég polifágok, sokféle lombos fát fogyasztanak, még a tulipánfát (Liriodendron tulipifera) és magnóliát (Magnolia virginiana) is. A kikelő kis hernyók eleinte együtt táplálkoznak, később magányosan élnek.

2015. augusztus 21.

Atlanti kék rák (Callinectes sapidus)

Filed under: Állatok — Címke: , , , — sirbuday @ 20:54

print_SIR_6367

Atlanti kék rák (Callinectes sapidus)

Atlanti kék rák (Callinectes sapidus)

Atlanti kék rák (Callinectes sapidus)

Egy tengerparti fürdőzés során bukkantunk egy már elpusztult, ámde szép nagy példányra. Méretaránynak Gergő lába szolgált (aki arra azért vigyázott, nehogy a lábujjai hozzáérjenek 🙂 Érdekes módon a megaszalódott döglött macskacápa tetemtől alig bírtam elvonszolni, azt mindenképp tanulmányozni akarta…)

Még sosem láttam ilyen rákot, a fejtorából oldalt kiálló hatalmas tüskék és a színe teljesen elkápráztatott. Csak itthon derült ki, hogy ez a Mexikói-öbölben nagyon gyakori, halásszák is, évente millió tonnákban mérhető a begyűjtött mennyiség. Egy másik helyen élő példányt is találtunk, amit aprócska hálónkkal nagy nehezen sikerült elfogni (2. kép), majd a fotózás után elengedtük.

Powered by WordPress